2017 - SDH Drahov

Hledat
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2017

Naše činnost


Texty Jan Dvořák, starosta SDH Drahov




Hasičský ples v Drahově 21. ledna 2017

V sobotu se konal tradiční hasičský ples. Ten se nad očekávání vydařil. Již po deváté večer bylo vyprodáno. Celý ples se protáhl až do ranních hodin. Celým večerem nás provázela skupina CRASH z Českých Budějovic. Poslední série písniček dozněla ve 3:30 hodin. Všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu této akce, chceme poděkovat.
Děkujeme také sponzorům drahovského plesu.





Masopust v Drahově

V sobotu 25. února 2017 se v naší vsi konal masopustní den. Dopoledního průvodu obcí se zúčastnilo cca 25 masek. Počasí celé akci přálo. Průvod zakončil svou cestu okolo 14 hodiny před obecní hospodou.
O hodinu později, tedy v patnáct hodin, začal v našem sále dětský karneval. Různých her a soutěží se zúčastnilo přes 40 dětí. Odměnou jim byl balíček s tombolou. Některé děti si užívaly masopustně vyzdobený sál ještě ve večerních hodinách.
Všem, kteří pomáhají udržovat tuto tradici v naší obci, děkuji!!!




BESEDA O RALLYE DAKAR 2017


V sobotu 11. března jsme měli možnost se osobně setkat s několikanásobnými účastníky RALLYE DAKAR. Na besedu do naší vsi přijeli zástupci Big Shock Racing teamu ve složení pilot Martin Macík ml. a navigátor František Tomášek. Společně s hlavním mechanikem Michalem Mrkvou (ten se naší akce nezúčastnil) tato posádka obsadila v RALLYE DAKAR 2017 překrásné 10. místo v kategorii kamionů.  Ještě jednou gratulujeme!!!

Součástí skvělého odpoledne byl i závodní speciál Liaz (Franta), který byl vystaven před naší hospodou. Celá beseda se nesla ve velmi kamarádské atmosféře a všichni jsme měli možnost se Martina i Františka na cokoli zeptat.
Před závěrečnou autogramiádou si pro nás připravili malou soutěž. Ti
, kdo správně odpovídali, byli odměněni knihami, čepicemi a náramky.
Přestože s námi kluci strávili celé odpoledne, zdálo se všechno neskutečně krátké a rychlé. Po rozloučení se všemi zbylými účastníky akce se Martin a oba Frantové vydali na cestu do Sedlčan.

Oběma klukům a celému Big Shock Racing teamu přejeme hodně sportovních úspěchů v dalších závodech i v RALLYE DAKAR 2018
. Na toto setkání budeme dlouho vzpomínat.

                                              MOCKRÁT DĚKUJEME                            HASIČI DRAHOV








Brigáda SDH 1. 4. 2017


Při první letošní brigádě jsme vyčistili v budově bývalé školy (dnes obecní úřad) komín. Sazí v něm bylo požehnaně. Dále jsme uklízeli v okolí obecního úřadu (chodník a dvorek). Nakonec jsme hledali zasypaný kanál. Ten byl nefunkční od výstavby vodovodní přípojky. Naprosto průchodný jsme ho objevili pod 30 cm vrstvou země. Odpoledne jsme dělali pořádek v hasičské zbrojnici, pod hasičskou pergolou i v přilehlém parku. Po zimě jsme vyzkoušeli hasičskou stříkačku. S její pomocí naše omladina vyčistila obecní kanál. K občerstvení bylo pivo, limo a opečené klobásy nebo buřty. Všem děkuji za účast na brigádě.








Stavění máje a pálení čarodějnic
30. dubna 2017

Je těžké každý rok vymýšlet nový text. Hlavní je, že tradice byla dodržena. Máj o délce cca 31 m byla postavena v podvečer na drahovské návsi. Letos nám s jeřábem pomohl Jaroslav Novák ml. Tradiční hlídání máje tentokrát zvládlo jen několik vytrvalců.
Na obecním pozemku pod hřištěm byly spáleny čarodějnice.
Všem klukům za přípravu máje i čarodějnic děkuji.





Hasičská soutěž 2017

První kolo soutěže v požárním sportu se letos konalo v sobotu 20. května ve Svinech. Za náš sbor se zúčastnilo družstvo mužů v kategorii do 35-ti let. Družstvo soutěžilo ve složení Dolejš Petr, Dolejš Michal, Dolejš Jiří, Materna Daniel, Nováček Michal, Kos Václav, Hille Martin a Naď Lukáš. Všem jmenovaným děkuji za reprezentaci sboru.







VZPOMÍNKA NA HEYDRICHIÁDU

Ve středu 14. června 2017 jsme si připomněli 75. výročí popravy několika občanů naší obce. U této příležitosti jsme společně se zástupci obce položili kytici k pomníku padlých v obou světových válkách.





Drahovská pouť 1. a 2. července 2017

Drahovská pouť se tradičně koná první červencový víkend. Vše jsme začali sobotní pouťovou zábavou, na které nám hrála blatensko-písecká skupina HOGO FOGO BAND. Účast sice nebyla velká, ale i tak jsme se s kapelou dobře bavili do třetí hodiny ranní.

V neděli po obědě jsme se sešli s návštěvníky pouti na návsi při porážení máje. V dražbě máj získala rodina Markova z Drahova č.p. 22. V podvečer nám k tanci i poslechu zahrála MALÁ ŘEČICKÁ KAPELA s kapelníkem Karlem Machem. I přes původně nepříznivou předpověď počasí se celý víkend nakonec vydařil a všichni jsme si užili pouťové atrakce pana Habicha.


Drahovem se prohnala bouřka

V sobotu 19. srpna 2017, krátce po půlnoci, se Drahovem prohnala bouřka doprovázená silným větrem. Během relativně krátké doby napršelo 23 mm vody.
Samotná bouřka trvala jen několik minut, na odstraňování jejích následků bude potřeba hodně času.
Škody, které napáchala, jsou značné. A to zejména na lesním porostu, v obecních, státních a soukromích lesích. Během bouřky přímo v obci bylo vyvráceno několik stromů, mezi ty větší patřil kaštan jírovec u Bendů. Bohužel ale také cca 150 let stará lípa, která stála za školní stodůlkou na prostranství před kostelem. Při pádu zasáhla dráty el. vedení (opravdu jen těsně minula stodůlku), zlomil se sloup nízkého napětí, a díky tomu byl Drahov cca 14 hodin bez el. proudu. Díky popadaným stromům a větvím byly neprůjezdné silnice jak na Veselí n. L., tak i na Zlukov, KŘ a Hamr. Bylo poničeno také několik střech a plot u Hušků.
Okamžitě po odeznění bouřky se začalo s odstraňováním škod, na e.on byl nahlášen výpadek proudu a neprůjezdnost silnic. Přímo v obci nebyl průjezdný hlavní tah mezi Veselím a KŘ, jelikož na silnici spadla velká větev z javoru u Slámů. V cca 2 hod. byl tento úsek silnice zprůjezdněn díky Pavlovi Dvořákovi, Josefu Bendovi a panu Horníkovi. Další padlý strom přes tuto silnici u odbočky na Krkavec odstranil pan Jindřich Pech. Ve zhruba 3 hod. přijelo prořezat ostatní části hlavního tahu Veselí - KŘ SÚS Bechyně.
Již během dopoledne přijela firma e.on s externí společností a s řípeckou firmou Elektro Dukát postavit nový sloup el. vedení a v cca 14 hod. byl přívod proudu obnoven.
Celé dopoledne pracovali členové SDH Drahov, ale také další obyvatelé Drahova, na odklízení zmíněné spadlé lípy a uklízeli také popadané větve z ostatních lip na návsi a z javoru u Slámů. Firma Zdravý strom z Otína pana Skořepy vyřezala nebezpečné polámané větve z lip na návsi u Dvořáků a v parku za bývalým obchodem. Starosta pan Havlíček se synem odklidil 5 popadaných stromů z cesty na Vávrovku. Rodina Bendova odklidila spadlý kaštan před jejich domem.
HZS Soběslav přijel odstranit zčásti upadlý kryt na komín (včetně uvolněného betonového podstavce) na budově bývalé školy, který hrozil upadnutím a mohlo dojít ke zranění osob.
Manželé Švejdovi zlikvidovali velké včelí hnízdo, které bylo ve vyvrácené lípě.


Všem, kteří pomáhali při odstřaňování škod, moc děkujeme
!!!!



Rozloučení s prázdninami

V pátek 1. září 2017 jsme měli posezení s dětmi jako rozlučku s letošními prázdninami. Počasí nám tentokrát vůbec nepřálo a celé odpoledne i podvečer pršelo. Grilovali jsme buřtíky, vepřové a kuřecí maso. Gril jsme před deštěm schovali pod slunečník a posezení bylo ve výčepu drahovské hospody. Opečené maso všem chutnalo. Za pomoc při akci děkujeme hospodskému Michalu Dvořákovi a za trpělivost u grilování Hujerovi.
Z akce přikládáme pár fotek.





Brigáda SDH 4.11.2017

Sraz na brigádu jsme měli v 9 hodin. Ráno teploměr ukazoval místy i -2 °C. Během dopoledne se oteplilo tak, že brigáda na podzimní úklid obce mohla proběhnout. Hrabání listí a dalších prací se zúčastnilo 17 členů sboru a pomohli i obyvatelé obce. Brigáda skončila krátce po poledni. Pak jsme se všichni přesunuli za hospodu na pečené prase. I tato akce se vydařila a poseděli jsme do nočních hodin. Na brigádu jsme si zapůjčili techniku od firmy Jinos Agro s.r.o. a SHR Pavla Dvořáka.

Za tuto pomoc děkujeme.





Lampionový průvod 2017

Už 9. setkání s rozsvícenými lampiony se konalo ve čtvrtek 16. listopadu od 5. hodiny večer. Účast byla opět vyšší než předešlé roky. Za drahovskými dětmi přijeli spolužáci ze 2. ZŠ Veselí nad Lužnicí. Odhadujeme, že se sešlo přes 40 dětí. Počasí se vydařilo. Nakonec nás všechny čekalo malé občerstvení v sále obecní hospody. Poděkování zaslouží drahovští hasiči za přípravu sálu, lampionů a organizaci průvodu. Dále maminky, které upekly moučníky k čaji a hospodský za přípravu pohoštění.


Foto Karolína Berkovská





Výroční valná hromada SDH Drahov

VVH se konala v sobotu 16. prosince 2017 za účasti 25 členů sboru. Všechny náležitosti spojené s VVH byly splněny. Byl schválen sponzorský dar pro I MY Soběslav. Na VVH okrsku ve Veselí nás budou zastupovat Jan Dvořák, Jiří Dolejš, Václav Kos a Martin Hille. Na závěr schůze starosta sboru všem členům poděkoval za celoroční práci a popřál jim hodně štěstí a zdraví v roce 2018.


Zpráva o činnosti SDH za rok 2017 ZDE


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky